Sprogimas

laikasUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad atėjo laikas Kyjivui būti pakviestam į NATO.

„Dabar, kai dauguma žmonių NATO šalyse ir dauguma ukrainiečių pritaria mūsų šalies stojimui į Aljansą, atėjo laikas priimti atitinkamą sprendimą“, – sakė V. Zelenskis per spaudos konferenciją, surengtą kartu su vizito į Ukrainą atvykusiu NATO vadovu Jensu Stoltenbergu.

Jis taip pat paprašė J. Stoltenbergo padėti Kyjivui „įveikti kai kurių valstybių narių nenorą“ aprūpinti Ukrainą tolimojo nuotolio ginklais, kad būtų galima atremti Rusijos invaziją.

„Kreipiausi į generalinį sekretorių su prašymu padėti mums įveikti mūsų partnerių nenorą dėl tam tikrų ginklų, būtent tolimojo nuotolio, modernios aviacijos, artilerijos, šarvuočių, tiekimo“, – sakė V. Zelenskis.

J. Stoltenbergas savo ruožtu sakė, kad Aljanso prioritetas – užtikrinti, kad Ukraina nugalėtų kare, kurį pradėjo Rusija, ir kad Ukrainos narystės planas bus aptartas liepą įvyksiančiame NATO viršūnių susitikime.

„Ukrainos ateitis yra euroatlantinėje šeimoje, Ukrainos ateitis yra NATO, visi sąjungininkai dėl to sutaria“, – sakė J. Stoltenbergas spaudos konferencijoje Kyjive.

Jis teigė, kad narystės klausimas bus vienas iš svarbiausių šią vasarą Vilniuje vyksiančiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime. Anksčiau šį mėnesį J. Stoltenbergas pakvietė jame dalyvauti ir Ukrainos prezidentą.

J. Stoltenbergo vizitas Kyjive vyksta praėjus 14 mėnesių po Rusijos invazijos pradžios ir prieš numatomą Ukrainos kontrpuolimą.

J. Stoltenbergas viso karo metu yra stiprus Aljanso balsas ir vaidina svarbų vaidmenį renkant bei koordinuojant šalių narių paramą Ukrainai.

Prieš karą J. Stoltenbergas lankėsi Kyjive, bet šis jo vizitas yra pirmasis vykstant karo veiksmams ir pabrėžia senus Aljanso įsipareigojimus palaikyti Ukrainos nepriklausomybę.

NATO pažadėjo palaikyti Ukrainą kovoje su Rusija.

Penktadienį J. Stoltenbergas dalyvaus Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikime Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode