Sprogimas

Mažeikiai. Auksinis internetas, tūkstančiai įmaučių ir paskutinę dieną gendantys automobiliai

savivaldybePateikiu išsamią Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narių išlaidų ataskaitą, išvadas ir tolimesnius žingsnius. https://open.substack.com/.../mazeikiai-auksinis...

Mažeikiai tapo pirmąja savivaldybe „Skaidrinam“ projekte, kurios tarybos narių išmokas išanalizavau, padariau išvadas ir kreipiausi į pačią savivaldybę bei STT prašydamas atlikti tyrimą. 

 

lenteleJie pirmieji, visų pirma dėl to, kad buvo lengviausia bendradarbiauti - į visus klausimus buvo atsakoma greitai ir tiksliai, prašomi dokumentai pateikiami skaitmeninėje formoje. Panašu, kad su dokumentų tvarka Mažeikių savivaldybėje yra viskas gerai. Su analize ir kontrole - ne taip gerai. 

Kaip ir beveik visose savivaldybėse Mažeikių tarybos narių išmokų pagrįstumo auditas per visą kadenciją atliktas nebuvo. Reglamento 236 punktas numato, kad tarybos narys pats asmeniškai atsako už ataskaitoje pateiktų duomenų tikslumą ir pagrįstumą. 

Kaip sakoma, “ant pasitikėjimo” ir kai nėra jokio kontrolės mechanizmo, mes, aišku, turime dirvą piktnaudžiavimui. Beje, per kadenciją buvo du kreipimaisi dėl galimo tarybos narių netinkamo išmokų panaudojimo, bet jie baigėsi niekuo. 

Pradėkim. Štai čia yra Mažeikių tarybos narių ataskaitų suvestinę, iš kurių aš atsirinkau man daugiausiai abejonių sukėlusius ir “riebiausius” punktus. Beje, analizuodamas net nežiūrėjau į tarybos narių partinę priklausomybę, nes man visiškai vienodai, kuriai partijai kas priklauso. Partinę priklausomybę pasitikrinau tik jau rašydamas šitą tekstą

Kaip matote, skirtingų tarybos narių išmokos per kadenciją skiriasi dešimtimis kartų. Taryboje tikrai nemažai politikų, kurie faktiškai nesinaudojo šia galimybe, tačiau yra ir tokių, kurie išsunkė maksimumą.

Išmokų rekordininkas yra socialdemokratas Laurynas Jonauskas, susirinkęs daugiau kaip 15 000 eurų per kadenciją, dešimt tūkstančių viršijo dar penki tarybos nariai.

“Imu, nes man priklauso” - tokiu teiginiu vadovaujasi politikai, pamiršdami pridėti labai svarbią dalį. Teiginys turėtų skambėti taip: “Imu, nes man priklauso, kai vykdau tarybos nario pareigas”.

Pradedu nuo esminio punkto, dėl kurio turbūt teks atsakyti daugumos savivaldybių tarybų nariams 

KURAS MARO METU  

Su šia problema susidurs ne tik Mažeikiai, bet ir turbūt visos savivaldybės, su kuriomis dirbsiu. Jeigu atitinkamos institucijos nustatys, kad buvo piktnaudžiaujama, grąžinti į savivaldybės kasą reikės daug kam ir nemažus pinigus.

Esmė: 2020-2021 metais Lietuvoje paskelbus karantiną buvo ne tik apribotos galimybės judėti, bet ir apskritai bet kokie kontaktai. 

2021 metų lapkritį įvestas griežtesnis karantinas skelbė:

  • Darbo ar laisvalaikio susirinkimai vidaus patalpose ar išorėje draudžiami.
  • Įpareigojama susilaikyti nuo kontaktų su kitų šeimų nariais
  • Kelionės šalies viduje, jei laikomasi socialinės distancijos, galimos, bet nerekomenduojamos.

Mažeikių tarybos Reglamento 10 punktas numato šias Tarybos nario pareigas: 

  • Dalyvauti Tarybos posėdžiuose 
  • Priklausyti bent vienam komitetui ir dalyvauti jo posėdžiuose 
  • Nuolat bendrauti su rinkėjais 

Tai reiškia, kad karantino metu Reglamente numatytų pareigų Tarybos narys arba neturėjo teisės vykdyti (bendravimas su rinkėjais), arba vykdė jas nuotoliu:

Mažeikių savivaldybė pateikė informaciją, kad 2020 - 2022 metais nuotoliniu būdu vyko 21 iš 44 tarybos posėdis, 114 iš 208 komitetų ir 54 iš 97 komisijų posėdžiai. 

2021 metais visi tokie posėdžiai turėjo vykti nuotoliniu būdu, 2022 metais nuotoliniu būdu vyko 4 tarybos posėdžiai iki kovo pabaigos. 

Iš to daroma pagrįsta išvada, kad karantino metu tarybos nariai neturėjo atlikti pareigų, kurioms reikalinga kažkur važinėti, piltis kurą ir remontuotis automobilius. 

Ar važinėjo? Taip, faktiškai absoliučiai visi. Iš lentelės matyti, kad paties griežčiausio karantino metu 2021 metais rekordininkai buvo: 

  1. Genoveita Gricienė (TSLKD) 3100 eurų kurui 
  2. Laurynas Jonauskas (LSDP) 2200 eurų kurui 
  3. Milda Zubavičienė (Tvarka ir teisingumas) 1778 eurai kurui

Jeigu įvertinsime atstumus tai 2021 m. karantino metu, kai niekur važiuoti nelabai buvo galima, pvz. tarybos narė Gricienė sugebėjo “nuvažiuoti” apie 25 000 kilometrų ir už tai sumokėjo Mažeikių rajono gyventojai. 

Iš viso per 2021 metus visi tarybos nariai kurui išleido 16711 eurų, automobilių remontams 11 800 eurų. 

Per pirmą 2022 metų ketvirtį, kai posėdžiai vis dar vyko nuotoliniu būdu tarybos nariai elgėsi taip pat intensyviai - 4500 eurų kurui4700 eurų remontui 

Teigčiau, kad šitie pinigai buvo išleisti ne pagal paskirtį ir daugiau kaip 35 000 eurų turėtų būti išreikalauti iš Tarybos narių ir grąžinti į rajono biudžetą. 

VAŽINĖTOJAI

Įvertinant visą kadenciją irgi kyla pagrįstas klausimas - kur Tarybos nariai tiek važinėjo, ar tikrai važinėjo patys, ar susirinkinėjo šeimos narių, draugų ir pažįstamų kuro čekius ir pateikdavo kaip gerus.

Kuro pinigų taškymo lyderiai per kadenciją yra:

  1. Genoveita Gricienė 8353 eurai
  2. Laurynas Jonauskas 7702 eurai
  3. Pranas Trakinis (TSLKD) 7214 eurų

Paskaičiuokime, kiek kilometrų galima nuvažiuoti už daugiau kaip 8 000 eurų. 2020 metais kuras kainavo apie 1e/l, 2021 apie 1.2-1.4e, 2022 apie 1.6. Imkim vidurkį 1,4 euro. Gaunam apie 6000 litrų, už kuriuos vidutinė mašina gali nuvažiuoti 75 000 kilometrų.

Arba 18 600 kilometrų per metus. Arba 1500 kilometrų per mėnesį. Kiekvieną mėnesį. Visus ketverius metus.

Mažeikių rajonas ne Kalifornija. Nuo centre esančių Mažeikių iki pakraštyje esančios Sedos 25 kilometrai, kitame krašte esančių Židikų 22 kilometrai.

Tarybos posėdžiai vyksta Mažeikiuose, o pusę kadencijos užėmė karantinas, kai niekur nebuvo galima važiuoti ir su niekuo bendrauti.

Tai kur jūs, blin, važiavot?

Atsakymas paprastas: niekur. Tiesiog susirinkinėjom čekius ir pristatinėjom buhalterijai. Ant pasitikėjimo.

Štai lyderės Gricienės 2021 I ketvirčio ataskaita. Lietuvoje griežčiausias karantinas, visi tūno namuose, posėdžiai vyksta nuotoliniu būdu.

Genoveita varo. Vasario 1 ji įsipila maždaug 45 litrus, vasario 2 jau viską būna išvažinėjusi ir įsipila dar 30 litrų, po dešimties dienų dar 45 litrai, dar po dešimties dienų, vasario 23, dar kokie 32 ir iš karto po dviejų dienų dar įvaryta 55 litrai. Daugiau kaip 200 litrų per mėnesį.

Labai aiškus įtarimas, kad Genoveita arba tiesiog susirinkinėjo kuro čekius, arba pylė kurą į kelis automobilius. Abiem atvejais tai yra piktnaudžiavimas, pirmuoju dar ir klastojimas.

Dar vienas lyderis - Pranas Trakinis, atrodo, kad 2021 II ketvirtį neišėjo iš Orlen Baltics degalinės.

Gegužės 8 - kuras pilamas už 71e, po trijų dienų už 64e, dar po trijų dienų jau už 92e, dar po trijų dienų už 46e. Dešimties dienų bėgyje karantino metu užsipilta už 275 eurus.

Auksinis internetas Kipre 

Tarybos narė konservatorė Lina Rimkienė nuo 2021 metų sausio maždaug pusę metų gyveno Kipre. Ji pati to neslepia, išvyko teisėtai, susitvarkiusi visas karantino kelionių procedūras. 

Štai čia Lina Rimkienė demonstruoja, kaip ji dalyvauja nuotoliniuose posėdžiuose iš Kipro.

Čia teisinės problemos nėra. Gal šiek tiek moralinė, ar tikrai kai tavo šalis ir savivaldybė yra sukaustyta karantino, politikas gali pusei metų persikelti gyventi ten, kur šilta ir smagu. Tiek to.

Kita problema yra, kad būdama Kipre ji naudojosi tokiu brangiu internetu, kad per mėnesį išleisdavo po 240-280 eurų, kuriuos, savaime aišku, kompensavosi iš rajono biudžeto.

Internetas už 280 eurų mėnesiui šiais laikais.

Tarybos narė pateikia ranka ir kažkodėl rusiškai užpildytus kvitus iš dviejų skirtingų apgyvendinimo vietų – Paradise Garden Paphose ir CyprusVisitHome.

Pažiūrėjus į kvitus kyla abejonės - kvitų serijos numeriai eina vienas po kito, nors datas skiria mėnuo. Vadinasi, arba ten jokiam kitam svečiui dėl nieko kito visą mėnesį nebuvo išrašinėjami kvitai, arba tiesiog buvo supildyti vienu metu, galimai sutarus dėl išrašomos sumos. 

Taip pat ir sunkiai suprantamos sumos - nuėjus į Paradise Garden Paphos puslapį Bookinge, jie skelbia, kad WiFi kaina yra 1 euras parai. Logiška būtų tikėtis, kad užsisakius WiFi trims mėnesiams kaina turėtų būti dar mažesnė ir tikrai ne beveik 800 eurų. 

Išvada: Ir net jei šie dokumentai nesuklastoti ir Lina Rimkienė tikrai tiek mokėjo už internetą, išlaidos negali būti pagrįstos būtinybe atlikti tarybos nario pareigas, nes per tuos šešis mėnesius įvyko 6 Tarybos ir greičiausiai dar 6 komiteto posėdžiai, kam tikrai nereikia turėti WiFi 24 valandas per parą. 

Keistos Rimkienės automobilių remonto sąskaitos 

Panašių įtarimų dėl galimo dokumentų klastojimo ir/ar piktnaudžiavimo kaip su internetu Kipre sukėlė ir Linos Rimkienės pateiktos automobilio remonto sąskaitos. 

Ataskaitoje jos atrodo taip: 

  • SF JGIV0047 (2022 III)
  • SF JGN 0042 (2022 II)
  • SF JGIV0040 (2022 I)
  • SF JGIV0039 (2021 IV)
  • SF JGIV0038 (2021 III)
  • SFJGIV0034 (2019 III)

Atkreipkite dėmesį, kad nepaisant didelio laiko tarpo (ketvirčių) sąskaitų numeriai eina beveik identiškai vienas po kito. Toks įspūdis, kad įmonė tarp 2021 III ketvirčio ir 2022 I ketvirčio veiklos nevykdė išskyrus Linos Rimkienės užsakymus. 

Gaunu paprašytas sąskaitas ir aiškinuosi toliau - sąskaitas išrašinėjo Tirkšliuose gyvenantis Juozas Girdvainis. Mokėjimai buvo vykdomi grynais pinigais ir tai jau iš karto kilsteli raudoną vėliavėlę, ar tikrai jie buvo vykdomi. 

Konkrečios sąskaitų datos irgi yra labai įdomios - pasirodo, kad Linai Rimkienei automobilis gesdavo arba paslaugų prireikdavo kaip tik paskutinėmis ketvirčio dienomis arba tada, kai galbūt reikia skubiai įsisavinti likusias išmokas ir tada jau sąskaitose buvo rašoma bet kas, būnant įsitikinus, kad niekas netikrins. 

2021 rugsėjo 23 keičiamas pagrindinis kėbulo diržas. Primenu, kad tuo metu yra absoliutus karantinas. Sąskaitos numeris 38. 645e.

2021 gruodžio 31, paskutinę ketvirčio dieną sąskaita išrašoma už 12 automobilio valymų vienu metu. Jos numeris 39, vadinasi, ponas Juozas tris mėnesius niekam Mažeikių rajone jokios kitos paslaugos neteikė. Beje, vis dar karantinas, todėl neįsivaizduoju, kaip tarybos narei padėjo vykdyti jos pareigas toks švarus automobilis. Nors įtarimas tik stiprėja, kad jokių valymų ten nebuvo, tiesiog pasiimti pinigai. 12 valymų ir antikorozinis padengimas - 1010e.

2022 kovo 31, paskutinė ketvirčio diena, sąskaita už 9 valymus vienu metu ir alyvos prasisunkimą. Sąskaitos numeris 40, mokėjimas grynais, 1120e.

2022 birželio 30, paskutinė ketvirčio diena, sąskaita už 8 valymus ir važiuoklės remontą. Sąskaitos numeris 42. 

2022 rugsėjo 30, paskutinė ketvirčio diena, sąskaita už 8 valymus ir variklio remontą. 1500e.

Kadangi neturiu paskutiniojo 2022 metų ketvirčio p. Rimkienės ataskaitos, tai darau išvadą, kad per 12 paskutinių mėnesių jos automobilis buvo “valomas” 37 kartus arba grubiai 3 kartus per mėnesį. Labai švarus automobilis, bet labai prastas, nes per tuos pačius 12 mėnesių jam “keitė” pagrindinį diržą, padangas, antikorozinę dangą, paruošė technikinei, atstatė geometriją, remontavo važiuoklę, išėmė ir įdėjo variklį, 

Šios sąskaitos Mažeikių biudžetui per 12 mėnesių atsiėjo daugiau kaip 5000 eurų.

Išvada: Kadangi sąskaitos būdavo išrašomos paskutinę ketvirčio dieną ir iš karto už krūvą valymų bei remonto darbus, tikėtina, kad jos yra fiktyvios ir išrašytos susitarus su paslaugos teikėju.  

Vismino automobilių parkas 

Dėmesys nukrypo į kito Tarybos nario Vytauto Vismino (Tvarka ir teisingumas) išlaidas automobilio remontui. Jis per kadenciją išleido rekordą - 8000 eurų tvarkytis automobiliui. Pagal sąskaitas jam paslaugas teikė net keturios įmonės - UAB Juta Mažeikių padalinys, Intercars Mažeikių padalinys, UAB Krasta Auto ir vieną kvitą išrašęs pagal IV dirbantis žmogus. 

Pasižiūrėjus sąskaitas atidžiau matyti, kad Visminas tvarkė visą savo autoparką - mažiausiai tris automobilius BMW525, Citroen Berlingo ir Mitsubishi Pajero. Galbūt būtų galima sakyti, kad jis tiesiog juos keisdavo, bet ne - 2019 III ketvirtį sąskaita išrašyta už Pajero, 2020 I ketvirtį už BMW, tada už Citroen Berlingo, tada už Pajero, tada už BMW ir vėl už Pajero. 

2022 metais tą patį ketvirtį per dvi sąskaitas keistos žieminės padangos - vadinas, už du automobilius. 

Dar įdomus momentas, kad kaip ir Rimkienei, taip ir Visminui automobiliams prireikdavo remonto paskutinėmis ketvirčio dienomis. Ypač Pajero - jis buvo remontuotas 2019 rugsėjo 30, 2020 rugsėjo 30 dieną, 2021 rugsėjo 30 dieną, 2022 rugsėjo 27 dieną. Kaip laikrodis.

Iš to darytina išvada, kad Vytautas Visminas galimai piktnaudžiavo Tarybos nario gaunamomis išmokomis naudodamas jas keliems šeimos ar draugų automobiliams remontuoti ir darydamas tai paskutinėmis ketvirčio dienomis, kad galėtų įsisavinti maksimalią išmokų sumą. 

Sidabro medalininkas irgi turi automobilių 

Antroje vietoje pagal pinigų taškymą automobilių remontui yra Tarybos narys Jonas Žičkus (taip pat Tvarka ir teisingumas), kuris per kadenciją išleido 6200 eurų. 

Lygiai taip pat kaip ir Visminui, jam paslaugas teikė keturios įmonės: Baltijos technikos centras, Žydrius ir Ko, UAB Tripletas ir UAB Enima 

Lygiai kaip ir Visminas, Žičkus už rajono pinigus tvarkosi bent tris automobilius - 2020 III ketvirčio sąskaitoje minimas Honda CRV, 2021 II ketvirčio ir vėlesnėse VW Tuareg, 2022 III ketvirčio vėl Honda, o tą patį ketvirtį, bet kita įmonė tvarkė trečią automobilį, kurio markė nenurodyta, bet valstybinis numeris nesutampa nei su Honda, nei su VW. Dar bent keliose sąskaitose nėra jokių duomenų apie automobilį, tad galimai jų buvo ir daugiau. 

Ta pati išvada dėl galimo piktnaudžiavimo už miesto lėšas remontuojant kitų šeimos narių ar draugų automobilius. 

Įmaučių ir segtuvų karalienė 

Dar viena rekordininkė tarybos narė Milda Šukienė (LVŽS), kuri per 2019-2020 metus sugebėjo išleisti 3000 eurų kanceliarinėms išlaidoms. 2021 metais ji pradėjo dirbti mero patarėja ir išlaidos sustojo. 

Bet prisipirkta buvo neprastai – iš to paties tiekėjo UAB Edzaras Šukienė per dvejus metus įsigijo 153 paketus kopijavimo popieriaus, 177 segtuvus ir 3600 įmaučių. 

PAPILDYMAS: Akylūs skaitytojai pastebėjo, kad UAB Edzaras direktorė yra Virginija Eidimtienė, dar viena Tarybos narė, beje, kanceliarinėms ir pati išleidusi ne taip ir mažai - beveik 2000 eurų.

Aš suprantu, kad mes visi turim fetišų ir neteiskim tarybos narės Šukienės, kad jai patinka tūkstančiai įmaučių ir segtuvų, tačiau gal ne už mažeikiškių pinigus.

Darytina išvada, kad šie pinigai irgi nebuvo panaudoti pagal paskirtį vykdyti tarybos narių funkcijas. 

Tokia tad situacija su Mažeikiais ir jų politikais. Šiandien išsiųstas raštas į Mažeikių savivaldybę ir į STT prašant įvertinti situaciją ir pradėti atitinkamus tyrimus.


Projektas „Skaidrinam“ vykdomas iš entuziazmo, noro apginti viešąjį interesą ir keisti politikų darbo metodus savivaldybėse. Norėdami prie jo prisidėti, tapkite šio Substacko prenumeratoriais

Budas.lt nuotr.

Formos viršus

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode