Parama dėkojame




Sprogimas

Pristatyta Sigito Strazdausko fotografijų paroda

strazBalandžio 20 dieną Mažeikių muziejuje įvyko Sigito Strazdausko fotografijų parodos „Paveldas ir vanduo“ atidarymas. Šis paroda – tai jau trečiasis renginys, skirtas Tarptautinei paminklų ir paminklinių vietovių dienai paminėti. Parodos lankytojai galėjo ne tik išvysti fotografijas, pasiklausyti istorijų, kaip jos atsirado, bet ir gauti dovanų – S. Strazdausko nuotraukų katalogą su jo parašu.

Pirmoji personalinė paroda

Nors S. Strazdausko parodų muziejuje yra buvę ir ne kartą, tačiau, kaip pastebėjo Mažeikių muziejaus direktorius Vaidotas Balzeris, tai yra pirmoji personalinė S. Strazdausko paroda. Direktorius džiaugėsi, ne tik fotografo debiutu, bet su gėlių puokšte pasveikino ir Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistę paveldosaugai Rūtą Končiutę-Mačiulienę, kuriai balandžio 18 dieną buvo įteiktas Kultūros paveldo departamento padėkos ženklas – už vietos bendruomenių telkimą Žemaitijos kultūros paveldo išsaugojimui ir nuoseklų paveldo sklaidos ir propagavimo darbą.

Idėja gimusi knygyne

R. Končiutė-Mačiulienė teigė, jog tokios parodos idėja, kilo seniai. Lankydamasi knygyne ji pamatė fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus fotografijų albumą, kuriame išvydo pažįstamą vaizdą – Pievėnuose esančią Broniaus Pundziaus sodybą, nufotografuotą per vandenį: „Tuomet jau sukirbėjo mintis, kodėl neparengus ištiso fotografijų ciklo apie paveldą ir vandenį“, – pasakojo R. Končiutė-Mačiulienė. Kai nusprendė, jog reikia imtis šios idėjos, susisiekė su S. Strazdausku, ir kaip pati sakė, jis iškart prisijungė prie avantiūros.

Prireikė ir valties

R. Končiutė-Mačiulienė prisiminė, jog ieškant objektų vyko ilgos klajonės, paieškos po Mažeikių rajoną. Parodos autorius S. Strazdauskas pasakojo, jog norint pasiekti kai kuriuos objektus reikėjo studijuoti žemėlapius, o užfiksuoti kitus – prireikė ir valties. Nors visose fotografijose yra vanduo, tačiau kitose yra optinė apgaulė – iš pažiūros, gali atrodyti, jog objektai yra prie didžiulio vandens telkinio, tačiau iš tiesų tai tik pavasarinė bala.

Mažeikiuose – gražūs objektai ir geri žmonės

R. Končiutė-Mačiulienė parodos lankytojams sakė, jog Mažeikiuose daug gražių vietovių, tačiau kartais mes pro jas pareiname ir nepastebime jų išskirtinumo. Pasak R. Končiutės-Mačiulienės, šios parodos fotogeniškiausias objektas – Viekšnių vandens malūnas, bet kuriuo metų laiku, bet kuriuo dienos metu jis atrodo įspūdingai. Rengiant parodą buvo atrasta ne tik gražių mūsų krašto objektų: „Susidūrėme su begaliniu žmonių gerumu, kuriems kartais skambindavome ir savaitgaliais, ir visada rasdavome pagalbą“, – mažeikiškių geranoriškumu džiaugėsi R. Končiutė-Mačiulienė.

Autorės nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode