Sprogimas

Legioneliozės protrūkis siejamas su Garliavos siurblinės plovimo darbais – A. Dulkys

legioLegioneliozės protrūkis Kauno mieste ir rajone siejamas su Garliavos vandens siurblinės rezervuarų plovimo darbais, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Naujausia penktadienio versija yra, kad Garliavos siurblinėje pagal planą buvo atliekami profilaktikos darbai. Tiriama versija, kad būtent tai galėjo būti priežastimi, tai yra, kad sutapę darbai ir nukritusi temperatūra tiekime, galėjo tas sutapimas duoti tokį rezultatą“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė A. Dulkys, po susitikimo su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) naujuoju vadovu Vaidotu Gruodžiu.

Pranešime spaudai A. Dulkys nurodė, kad susirgimai siejami su „Garliavos vandens siurblinės rezervuarų plovimo darbais“.

Pasak jo, susirgusiųjų gyvenamosiose būstuose NVSC specialistų paimtuose mėginiuose aptikta legionelių. Mėginiai bus paimti ir Garliavos rezervuare.

Jų rezultatai turėtų būti kitą savaitę.

Ministras taip pat tvirtino, kad Kaune užfiksuotas legioneliozės atvejų skaičius yra didžiausias per pastaruosius dešimt metų, nes kelių dešimčių ligos atvejų vienu metu dar nebuvo nustatyta.

Anot jo, per dešimtmetį buvo fiksuota apie 100 atvejų ir 17 mirčių.

„Dabar per vieną situaciją turime, jei neklystu, šiandien mane informavo, 22 atvejus, turime keturias mirtis. Viena mirtis yra tiksli diagnozė nuo legioneliozės, kiti – gretutinės ligos arba dar, kaip sako, gali būti patikslinta“, – sakė A. Dulkys.

Pasak ministro, šiuo metu laukiama geriamojo vandens tyrimų rezultatų iš mėginių, kurie buvo paimti daugiabučių namų vandens įvaduose.

Taip pat daugiabučių administratoriams ir individualių namų savininkams nurodyta atlikti vandens sistemų termošoką, pakeliant temperatūrą iki lygio, kuomet ligą sukeliančios bakterijos žūsta.

„Tikėkimės, priemonės duos rezultatų. Daugiau atsakymų bus galima pateikti atlikus tyrimą visa apimtimi“, – sakė A. Dulkys, cituojamas ir ministerijos pranešime.

Anot jo, šiuo metu pagrindinė užduotis yra nustatyti pirminį taršos šaltinį, kad būtų apsaugoti gyventojai ir  tam dedamos visos pastangos.

Tuo metu NVSC vadovas kalbėjo manantis, kad Lietuvoje nepakankamai kontroliuojami daugiabučių namų, gyvenamųjų bendrijų šilumos punktai.

„(...) mes visi žinom, kokios yra energetikos kainos ir visi žmonės yra linkę taupyti, vėlgi nenorėčiau skatinti taupyti savo sąskaita, mes tikrai organizuosime pasitarimus su Valstybine energetikos reguliavimo tarnyba tam, kad pasižiūrėtume, kaip galime efektyviau užtikrinti kontrolę šilumos punktų gyvenamųjų namų daugiabučių bendrijose“, – sakė jis.

Pasak NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos Orinos Ivanauskienės, Garliavoje vandenį tiekia „Kauno vandenų“ Vičiūnų vandenvietė. Ji aptarnauja ir kitas miesto teritorijas – Aleksotą, Vilijampolę.

Anot jos, pirmadienį taip pat kalbėtasi su „Kauno vandenimis“, jų prašoma atlikti visų Kauno vandevietės geriamojo vandens rezervuarų laboratorinius tyrimus dėl legionelės nustatymo.

„Mes turime ir Eigulių, ir Kleboniškio vandenvietes, kad irgi nustatytumėme, pasižiūrėtumėme, kokia situacija, – sakė ji.

Apie legioneliozės protrūkį Kauno rajone pranešta balandžio pabaigoje, nuo to laiko jau mirė keturi užsikrėtę asmenys. Kauno ligoninės pirmadienio duomenimis, šiuo metu čia gydoma 10 pacientų, du jų – intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje.

Anot NVSC, nuo legioneliozės mirė vienas asmuo, kiti trys mirusieji sirgo šia liga, tačiau jų mirties priežastis – gretutinės ligos.

Mirusiųjų amžiaus grupės – 50-60, 60-70 ir 80-90 metų.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos.

Legioneliozę sukeliančios bakterijos dauginasi 20–50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina. Bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos galima išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų vandens čiaupuose.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode