Parama dėkojame




G. Nausėda sako atmetantis VSD komisijos išvadas, jas vadina netiesa

komisijosPrezidentas Gitanas Nausėda sako atmetantis Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo istoriją tyrusios Seimo komisijos paskelbtas išvadas.

„Absoliučiai atmetu, nes tai yra netiesa“, – trečiadienį Širvintose žurnalistams sakė šalies vadovas.

Seimo komisija išvadose konstatavo, jog VSD vadovas Darius Jauniškis talkino G. Nausėdai rinkdamas žvalgybinę informaciją apie jo komandą ir rėmėjus, o šių asmenų sąrašą žvalgyba gavo iš paties G. Nausėdos arba jis buvo perduotas jo pavedimu.

Tuo metu prezidentas kartoja neprašęs VSD rinkti medžiagos apie jo aplinką.

„Kodėl jūs klausiate šito klausimo? Šitas klausimas jau seniai atsakytas. Komisija šiuo klausimu nieko naujo nenustatė, tik tai tą pačią tiesą, kuri buvo pasakyta anksčiau – jokių uždavinių aš niekam negalėjau dalinti, nes aš buvau paprastas pilietis, bedarbis Gitanas Nausėda, kuris nusprendė dalyvauti prezidento rinkimuose“, – sakė šalies vadovas.

G. Nausėda pridūrė, kad laikinosios parlamento komisijos išvados jam kelia „labai laibai didelių abejonių“.

„Politinis farsas“

Išvadose, be kita ko, nurodoma, kad G. Nausėdos atsisakymas liudyti komisijai yra nesuderinamas su jo duota priesaika. Vis tik pats šalies vadovas kartoja, kad tada, kai jam buvo pateikti klausimai, komisijos vadovas demokratas Vytautas Bakas pareiškė, kad išvados jau rašomos.

„Tai suponuoja, kad komisija jau tas išvadas buvo pasidariusi sau ir, ko gero, tos išvados buvo žinomos nuo jos darbo pradžios“, – sakė šalies vadovas.

Pasak jo, minėta parlamentinė komisija buvo suburta „su tikslu diskredituoti“.

G. Nausėda apgailestavo, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), VSD, Generalinė prokuratūra tapo „šito politinio farso įkaitais“.

Dabartinę komisiją jis lygino su prieš maždaug penkerius metus suformuota komisija, tyrusia 2007–2008 metų finansų krizės priežastis ir jos suvaldymą Lietuvoje.

„Ji irgi sukurta likus keliems mėnesiams iki rinkimų. Jos vienas iš objektų buvo Ingrida Šimonytė ir jos veikla. (...) Atrodytų, kad ši politinė jėga, valdančioji koalicija atėjo mėgindama teigti, kad darys viską kitaip, bet daro lygiai tą patį, ką ir prieš penkerius metus darė ana Vyriausybė. Gaila. Politinė kultūra pas mus trypčioja vietoje“, – sakė prezidentas.

Įžvelgia mėginimus suvesti sąskaitas

Komisija savo išvadose taip pat konstatavo, kad STT vadovas Linas Pernavas piktnaudžiavo pareigomis neteikdamas duomenų parlamentarams, o D. Jauniškis teikė klaidinančią informaciją. Tiek STT, tiek VSD tokius kaltinimus atmeta.

Komisija šias ir kitas išvadas patvirtino vienbalsiai, bet jos veikloje, išskyrus demokratą V. Baką, nebuvo opozicijos atstovų.

Dėl šios priežasties šalies vadovas teigia manantis, kad komisija yra sudaryta politiniu pagrindu, o siekiant jai suteikti „bent šiek tiek legitimumo, buvo pasinaudota ponu Baku“.

„Kas buvo ponas Bakas? Prieš penkerius metus ponas Bakas buvo mano konkurento Sauliaus Skvernelio rinkimų štabo vadovas“, – sakė G. Nausėda.

Jis svarstė, kad tokiu būdu VSD pranešėjo istoriją tyrusios Seimo komisijos pirmininkas V. Bakas galbūt mėgina suvedinėti asmenines sąskaitas.

„Ši komisija neturi nieko bendro su noru rasti objektyvią tiesą“, – teigė šalies vadovas.

G. Nausėda komisijos siūlymą „įvertinti kriminalinės žvalgybos instituto tikslingumą“ vadino pavojingu.

„Šitas asmeninių sąskaitų suvedinėjimas tampa jau tikrai pavojingu dalyku, žvelgiant į tą išvadų tekstą, nes ten, be kita ko, pažymima, kad reikėtų naikinti kriminalinės žvalgybos institutą. Tai visi dabar nusikaltėliai turėtų trinti rankomis, nes mėgindami kerštauti politiškai jie jau daro tokius sprendimus, kurie naudingi tik nusikalstamam pasauliui. O kodėl jie taip daro? Paklauskit jų. O todėl, kad neva nebuvo suteikta informacija, kurios jie paprašė“, – sakė prezidentas.

Sąsajos su baltarusiškų trąšų verslu

Komisija taip pat tvirtina gavusi duomenų apie G. Nausėdos ir jo komandos bendravimą su asmenimis, susijusiais su Baltarusijos trąšų verslu.

Pernai išleistoje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“ su šiuo verslu sieti G. Nausėdos aplinkoje buvę broliai Andrius ir Vilius Nikitinai.

Taip pat, anot komisijos, kai kurie aukštas pareigas Prezidentūroje einantys asmenys susitikinėjo su baltarusiškų trąšų verslu besiverčiančiais asmenimis, tačiau liudydami komisijai šią informaciją nuslėpė. Dėl tokių asmenų parodymų žadama kreiptis į prokuratūrą.

Seimo tyrėjai taip pat padarė išvadą, jog 2021 birželio mėnesį formuojant Lietuvos poziciją Europos Vadovų Taryboje dėl sankcijų baltarusiškoms trąšoms įvedimo, G. Nausėda aktyviai per patarėjus siekė, kad sankcijos nebūtų taikomos. Galiausiai sankcijas baltarusiškoms trąšoms įvedė tiek Europos Sąjunga, tiek Jungtinės Valstijos, jų tranzitas per Lietuvą sustojo.

„Aš su broliais Nikitinais nebendravau, jeigu teisingai suprantu, buvo ten kažkoks patvirtintas ar nepatvirtintas faktas apie vieną iš mano komandos narių, bet tas komandos narys tuo metu, kai mes svarstėme sankcijų klausimą, mūsų Prezidentūroje jau nebedirbo“, – tvirtino G. Nausėda.

Komentuodamas europines derybas dėl ribojimų Rusijai ir Baltarusijai, G. Nausėda tvirtina kovęsis „iki kraujo“.

„Ir dėl trąšų, ir dėl kitų prekių. Klausytis tokių priekaištų iš Seimo narių, kurie, geriausiu atveju, rezoliucijas rašė, žmogui, kuris pats tiesiogiai dalyvavo posėdžiuose, kuriuose buvo priimami sprendimai ir stengėsi diegti pačią griežčiausią sankcijų tvarką, švelniai tariant, nesąžininga“, – sakė jis.

Komisijos išvadas dar turės patvirtinti visas Seimas. Valdantieji tokiam sprendimui imasi telkti paramą, o dalis koalicijos tikisi ir opozicijos balsų.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Greta Zulonaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode