Marcinkevičius




Pomėgis, tapęs profesija (teminis puslapis „Kasdienybės mozaika“)

Šįkart susipažinkime su moterimi, kuriai maisto gamyba – ir profesija, ir pomėgis. Tai Mažeikių politechnikos mokyklos Viekšnių skyriaus virėjos specialybės absolventė Aldona Miknytė.

Pastūmėjo aplinkinių pagyros

Paklausta, kas pastūmėjo pasirinkti tokią specialybę, Aldona prisipažįsta, jog artimieji bei bičiuliai, ragaudami jos paruoštą maistą, negailėdavę pagyrų. Galiausiai Viekšniuose gyvenanti sesuo paragino žinias gilinti mokantis virėjos specialybės Politechnikos mokykloje. Patekusi pas specialybės mokytoją Eleną Tamošauskienę, mergina buvo skatinama dalyvauti įvairiuose regioniniuose, respublikiniuose konkursuose, parodose, renginiuose. Beje, ne kartą iš tokių konkursų moksleivė grįždavo su prizininkės diplomu.

 

 Klausantis Aldonos pasakojimo, aiškėja, jog ji tiek tada, tiek dabar stengiasi iš visų mokytis. „Mokykloje labai atidžiai išklausydavau ir paisydavau specialybės mokytojos pastabų. Visada seku kulinarinėse laidose išsakomus patarimus, idėjų ieškau knygose, žurnaluose, internetinėse svetainėse, stengiuosi daug ką išbandyti“, – apie savo profesinį kelią pasakoja pašnekovė. Jos gebėjimą ruošti skanius užkandžius, viliojančius desertus įvertina pažįstami, paprašantys pagaminti tortą ar apskritai paruošti patiekalus kokiai nors šeimos šventei, tačiau ypač žavi jaunos moters noras nuolat tobulėti. „Labai norėjau patobulinti konditerijos gebėjimus, tačiau šiais metais, labai gaila, nesusirinko grupė“, – apgailestavo A. Miknytė ir siūlo pačios išbandytus receptus.

Obuolių pyragas

1 indelis kondensuoto saldinto pieno, 1 nubrauktas arbatinis šaukštelis sodos (galima vietoj sodos naudoti kepimo miltelius), 2 valgomieji šaukštai grietinės, 2 kiaušiniai, 1 stiklinė miltų, 4–5 obuoliai.

Kiaušinius išplakame su cukrumi, supilame kondensuotą pieną, grietinę (joje išmaišytą sodą), o jeigu naudojame kepimo miltelius, juos įmaišome į miltus. Išpilame tešlą, ant jos išdėliojame nuluptus ir supjaustytus obuolius ir šauname 15–20 min. į 180 laipsnių orkaitę. Jeigu norime, pyragą galime kepti kekso formoje.

Pyragas „Angelo ašara“

Pagrindui: 1stiklinė miltų, 1arbat. šaukštelis kepimo miltelių, 80g sviesto, 2 valg. šaukštai cukraus, 1 kiaušinis.

Įdarui: 0,5 stiklinės cukraus, 3 kiaušinių tryniai, 500 g varškės, 1 valg. šaukštas manų kruopų, 100 g grietinės, vanilinio cukraus.

Suflė: 5 valg. šaukštai miltinio cukraus, 3 kiaušinių baltymai.

Gaminimas:

Pagrindas:sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir sukapokite su atšaldytu sviestu. Sudėkite likusius produktus ir išminkykite tešlą. Tešlą suvyniokite į polietileno plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių.

Įdaras:maišykite visus ingredientus maišytuvu, kol išeis vientisa masė.

Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir sudėkite į kepimo formą (skersmuo maždaug 23 cm). Ant tešlos sudėkite varškės įdarą. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30 min.

Suflė sluoksniui suplakite kiaušinių baltymus su milteliniu cukrumi.

Išimkite pyragą, sudėkite suflė ir kepkite dar 10–15 minučių iki auksinės rudos spalvos. Išimkite ir leiskite pyragui gerai atvėsti. Galima palikti vėsti orkaitėje. Kai pyragas atvėsta, ant jo paviršiaus pasirodo lašeliai – angelo ašaros, tik reikia kantrybės jų sulaukti.

Pikantiška užtepėlė su silke

Silkės 100 g (geriausiai pačiam nusilupti ir pasiruošti iš silkės su galva), juodos „Urtės“ duonos 3 riekės, pusė poro, majonezo šaukštas, 4 vnt. ridikėlių, petražolių, salotų, 2 skiltelės česnako.

Duonos riekeles perpjauname įstrižai, ant kiekvienos riekutės uždėti po lapelį salotos ir ridikėlio griežinėlius. Tada supjaustyti porą, sumaišyti su trintu česnaku bei majonezu. Tą masę uždėti ant duonos riekučių, ant viršaus gabaliuką silkės, papuošti.

Agurkai su krapais

4 kg agurkų, 10 vnt. vidutinio dydžio svogūnų, 150 g acto, 200 g aliejaus, 4 valg. šaukštai cukraus, 2 valg. šaukštai druskos, krapų, truputį aitriojo pipiro (nebūtina).

Agurkus nuskusti ir supjaustyti griežinėliais. Svogūnus nulupti ir supjaustyti kubeliais. Viską sudėjus į dubenį, supiltį actą, aliejų, suberti cukrų, druską, smulkintus krapus, pipirus. Gerai išmaišyti, uždengti ir palikti pastovėti 12 val. Po to dėti ant viryklės ir nuo užvirimo kaitinti 10–15 min. Sudėti į stiklainius ir užklojus palaikyti, kol atvėsta. Iš šio kiekio produktų išeina 5 litrai mišrainės.

Projektas „Iš praeities – į dabartį“. Remia

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode