Parama dėkojame




Seimas: galingų paspirtukų ir žoliapjovių savininkai turės draustis

draustisSeimas įpareigojo galingų paspirtukų ir žoliapjovių savininkus drausti civilinę atsakomybę bei įteisino elektroninę visų eismo įvykių deklaracijos formą. Siūlomas žoliapjovių ir paspirtukų draudimas buvo sukėlęs itin daug diskusijų.   

Už Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatymo pataisas antradienį balsavo 72 Seimo nariai, prieš 25 buvo, o 27 susilaikė. 

Per pataisų svarstymus komitetuose kai kurie parlamentarai aiškino, kad draudikams ketinama sudaryti išskirtines sąlygas disponuoti gyventojų sveikatos duomenimis, kiti apgailestavo, kad eismo įvykio deklaracijas bus galima pateikti tik internetu, jų nebebus galima pildyti ranka. 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė anksčiau neigė abejones, kad draudikai galės prieiti prie žmonių sveikatos duomenų. Be to, pasak jos, siūloma palengvinta sugadinto turto apžiūrą – ji būtų galima nuotoliniu būdu. 

Naujos draudimo taisyklės galios visoms neregistruojamoms transporto priemonėms, išvystančioms didesnį negu 25 km per valandą greitį, arba iki 14 km, jeigu jos sveria daugiau nei 25 kilogramus. Jų savininkai pareigūnams privalės pateikti galiojantį draudimo liudijimą. 

Drausti visas transporto priemones, kurių dabar registruoti neprivaloma, tarp jų – ir elektrinius paspirtukus, galingas žoliapjoves ir kitas – įpareigoja Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl motorinių transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo.  

Seimas taip pat į įstatymą perkėlė nuostatas, numatančias, kad mažiausia civilinės atsakomybės draudimo suma turi būti 6,45 mln. eurų dėl žalos asmeniui ir 1,3 mln. eurų – dėl žalos turtui. Šios sumos nustatytos kaip maksimalios dėl vieno eismo įvykio. 

Parlamentarai, be kita ko, leido draudimo išmoką mokėti ir tais atvejais, kai eismo įvykis įvyksta transporto priemonei stovint. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode