Parama dėkojame




5 praktiški patarimai norintiems sutaupyti

taupymasNorint sėkmingai tvarkyti savo asmeninius ar šeimos finansus bei sutaupyti pinigų, svarbu imtis tinkamų priemonių. Tinkamas finansų valdymas bei finansinių tikslų įgyvendinimas yra ne vienkartinis veiksmas. Tai – tinkamos strategijos pritaikymas ir atitinkami elgesnos su finansais pokyčiai. Žemiau pasidalinsime penkiais patarimais (daugiau jų galite rasti Finero.lt), kurie gali pagelbėti visiems, kurie nori efektyviau valdyti savo finansus ir turėti tvirtesnį finansinį pagrindą po savo kojomis.

1. Susidarykite asmeninį ar šeimos biudžetą

Asmeninis ar šeimos biudžetas padeda suprasti, kur išleidžiate daugiausia pinigų ir iš kur gaunate daugiausia pajamų (aktualu, jei turite bent kelis pajamų šaltinius). Jis taip pat leidžia matyti bei įvertinti, kokias išlaidas galima sumažinti ir kaip efektyviau panaudoti pajamas taupant ar investuojant.

Jei to dar nedarote, sudarykite biudžetą, o atradę tinkamą jo struktūrą – veskite savo pajamas ir išlaidas bent kelis mėnesius, kad galėtumėte geriau optimizuoti savo finansus.

Pirmiausia, surinkite visus duomenis apie mėnesines pajamas ir išlaidas (sąskaitas-faktūras, čekius, banko išrašus ir kita). Tuomet nustatykite savo finansinius tikslus: galbūt norite sutaupyti konkrečiam tikslui, sukaupti pradinį įnašą būstui, turėti atliekamų lėšų investavimui ar tiesiog siekiate turėti daugiau pinigų atsargoje. Be kita ko, finansiniai tikslai padės likti motyvuotiems ir nuosekliai vesti biudžetą.

2. 50-30-20 taisyklė

Ši taisyklė padeda subalansuoti dabartinius poreikius su ateities finansiniu saugumu, padėdama aiškiai suskirstyti, kiek pinigų skiriate būtinoms išlaidoms, norų patenkinimui ir taupymui. Tai – dažnai asmeniniuose finansuose naudojama taisyklė, kuri yra nei per daug griežta, nei per daug liberali, todėl dažnai ja sekantys asmenys nesijaučiai įsprausti į per daug griežtus rėmus ir nepraranda motyvacijos siekti savo finansinių tikslų.

Vadovaudamiesi šia taisykle, paskirkite 50% savo pajamų būtinoms išlaidoms. Čia įtraukite visus būtinus mėnesinius mokėjimus, tokius kaip nuoma, paskolų grąžinimas, maistas, sveikatos priežiūra ir t.t. 30% skirkite asmeniniam gyvenimui, t.y. nebūtinosioms išlaidoms: pramogoms, kelionėms, hobiams. Galiausiai, 20% atidėkite taupymui ar investicijoms.

3. Pasirinkite tinkamus komunalinių paslaugų planus

Mokėjimai už komunalines paslaugas sudaro nemažą dalį visų mėnesio išlaidų, tad jų optimizavimas gali padėti jas sumažinti. Tam tikslui, pasidomėkite skirtingais komunalinių paslaugų teikėjais bei skirtingais jų siūlomais paslaugų planais. Pavyzdžiui, kai kurie būstai šiuo metu turi galimybę naudotis valandiniu elektros planu, kuris gali padėti optimizuoti ir ilgajame laikotarpyje sumažinti išlaidas elektros energijai.

Dažniausiai paslaugų teikėjai suteikia galimybe pasinaudoti atitinkamomis skaičiuokėlmis ir įvertinti, kuris jų teikiamas planas yra optimaliausias pagal jūsų vartojimą.

4. Peržvelkite savo įsipareigojimų sąlygas

Jei turite įsipareigojimų, įvertinkite savo galimybes juos sumažinti. Tą galite padaryti savo lėšomis grąžindami kreditą ar jo dalį anksčiau sutarties termino arba pasinaudoti refinansavimu. Tačiau ir vienu, ir kitu atveju įsivertinkite finansinę naudą, kurią galėtumėte gauti vieno ar kito priimto sprendimo atveju.

5. Pradėkite investuoti

Investavimas yra skirtas ne tik profesionalams ir ne tik tiems, kurie turi didžiules santaupas. Investuoti nedidelėmis sumomis gali ir pradedantieji, daug patirties šioje srityje neturintys asmenys. Žinoma, bet kuriuo atveju yra rekomenduojama pasikonsultuoti su šios srities ekspertais. Teoriškai, investavimas gali padėti jūsų santaupoms augti greičiau nei tiesiog padėjus indėlį į banką, bet jis taip pat yra susijęs su didesne rizika.

Prieš pradėdami investuoti pasidomėkite skirtingomis investavimo galimybėmis – akcijomis, obligacijomis, investiciniais ar ETF fondais ir kt. Tai padės suprasti, kuris pasirinkimas geriausiai atitinka jūsų norimą galimos grąžos ir rizikos santykį. Taip pat pradėkite nuo mažų sumų bei naudokitės investavimo platformomis, kurios leidžia tokias investicijas atlikti (pasidomėkite ir savo banko teikiamomis galimybėmis).

Šie paprasti patarimai gali padėti jums geriau tvarkyti asmeninius finansus ir sutaupyti pinigų. Tačiau būtina suprasti, kad finansinė sėkmė nėra pasiekiama per naktį – tai ilgalaikis įsipareigojimas sau ir savo ateities gerovei. Todėl geriausių rezultatų galima tikėtis tik nuosekliai laikantis finansinės disciplinos. Taip pat rekomenduojama reguliariai peržiūrėti bei koreguoti savo finansinę strategiją atsižvelgiant į asmeninius poreikius ir rinkos pokyčius.

24-02

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode