Marcinkevičius




SAM atnaujino pacientų pavėžėjimo tvarką

ligoninevilniausPo Lietuvos žiedinių savivaldybių merų kreipimosi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį dėl nepritarimo rengiamai pacientų pavėžėjimo pertvarkai ministerija šią savaitę pasidalijo atnaujintu pacientų pavėžėjimo paslaugų organizavimo ir teikimo tvarkos aprašu. Jame numatytas naujas pavėžėjimo algoritmas – visi pacientų pavėžėjimo atvejai tampa valstybės lygmens ir bus apmokami nacionalinio biudžeto lėšomis.

Pasak Vilniaus rajono savivaldybės mero Roberto Duchnevičiaus, pacientų pavėžėjimo paslaugą organizuojant valstybės mastu, nebus teritorinių skirtumų, paslauga bus aiškesnė ir ja galės pasinaudoti pacientai, kuriems šios paslaugos labiausiai reikia.

„Džiaugiuosi, kad Sveikatos apsaugos ministerija po dešimčių diskusijų ir daug sugaišto laiko pagaliau mus išgirdo ir atsižvelgė į pastabas. Dabar pacientų pavėžėjimo tvarkoje bus vieninga sistema, neatskirianti žiedines savivaldybes nuo kitų savivaldybių. Svarbiausia, kad iš viso to laimės pacientai, kurie čia yra svarbiausi“, – teigia R. Duchnevič.

Pagal naują Sveikatos apsaugos ministerijos parengtą aprašą pacientų pavėžėjimas nebesiejamas su teritoriniu principu. Tiek specializuoti, tiek ir nespecializuoti pacientų pavėžėjimo atvejai taps valstybės lygmens. Juos organizuos ir apmokės valstybė iš valstybės biudžeto / Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, išskyrus pavėžėjimus dėl hemodializės, kuris vienintelis bus priskirtas savivaldybės lygmens nespecializuotam pavėžėjimui ir apmokamas iš savivaldybės biudžeto lėšų (kaip socialinė transporto organizavimo paslauga).

Dar kovo mėnesį Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus rajonų savivaldybių merai kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją nepritardami rengiamai pertvarkai, pagal kurią nuo šių metų liepos 1 dienos žiedinėms savivaldybėms būtų tekę užtikrinti nespecializuotų pacientų pavėžėjimą savo lėšomis.

Šių savivaldybių vadovai laikėsi pozicijos, kad negali būti taikoma išimtis žiedinėms savivaldybėms, įvardijant, kad pavėžėjimas kertant kitos gretimos savivaldybės ribą, pavyzdžiui, važiuojant iš Vilniaus rajono į Vilnių, ar iš Kauno rajono į Kauną, nėra valstybinis. Merų teigimu, visos savivaldybės Lietuvoje yra lygios.

Be to, teigta, kad ministerija peržengdama subordinacijos ribas savaip buvo išplėtusi Socialinių paslaugų katalogo paslaugas, taip pat dalį funkcijų norėjo grąžinti savivaldybėms, taip sukuriant besidubliuojantį pacientų pavėžėjimo tinklą, kuriam nenumatyta lėšų.

BNS nuotr.

 

                                                                                                          

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode